Výhody a nevýhody přechodu na elektronickou cigaretu

Přemýšlíte nad přechodem z klasických cigaret na elektronické cigarety? Nebo byste se chtěli dozvědět více informací o tom, proč byste nad přechodem měli nebo naopak neměli přemýšlet? Připravili jsme pro Vás článek, ve kterém se dozvíte, jaké výhody a nevýhody jsou spojovány s přechodem na elektronické cigarety.

 

Jaká pozitiva oproti klasickým cigaretám naleznete u elektronických cigaret? Pojďte se seznámit s hlavními výhodami těchto produktů.

  • Nižší škodlivost než u klasických cigaret

Elektronické cigarety obsahují nižší množství škodlivých látek než klasické cigarety. Narozdíl od tradiční cigarety během kouření elektronické cigarety nevdechujte toxické látky. Při kouření tradiční cigarety dochází ke spalování tabáku a s ním ke vdechování nebezpečných látek, jako je dehet či karcinogeny. Při kouření elektronické cigarety nedochází ke spalování tabáku, ale naopak fungují na přincipu zahřívání kapalné směsy, která se při vdechování mění na vodní páru. Do těla se Vám tak nedostanou škodlivé látky, které by se mohly usazovat nejen na Vašich plicích a přinášet nemalé zdravotní komplikace.

 

  • Pomohou Vám při odvykání kouření

Elektronické cigarety mohou být jedním z nástrojů, který můžete využít, pokud se snažíte zbavit závislosti na kouření. Samozřejmě je zapotřebí zapojit silnou vůli a ohranit se trpělivostí. U elektronických cigaret je možné postupně snižovat dávku nikotinu, který je důvodem toho, proč jsou lidé na cigaretách závislí. Výsledky však nelze očekávat ihned při zakoupení první elektronické cigarety. Jde o běh na dlouhou trať. Pokud Vám jde o to, že Vám cigarety zaměstnávají ruce, postupně se můžete dostat až k beznikotinovým elektronickým cigaretám, které sníží Vaši závislost na nikotinu na minimum.

 

  • Ušetříte peníze

Máme tu výhodu, která Vás bezesporu potěší. Kouření elektronických cigaret šetří Vaši peněženku. Jedna jednorázová elektronická cigareta Vám totiž vydrží v průměru na 500 potahů. Jednorázové elektronické cigarety se pohybují okolo ceny 149 Kč/kus. Oproti tomu tradiční cigareta, která postačí na maximálně 10 potahů a prodává se v krabičce po 20 ks, tedy celkem 200 potahů/krabička, vychází v současné době na průměrných 130 Kč/krabička. Pokud bychom chtěli ceny srovnávat, tak pro dosažení stejného množství stejných potahů jako obsahuje jedna jednorázová elektronická cigareta, bychom potřebovali minimálně 2,5 krabiček cigaret. Počítáme-li s cenou 130 Kč/krabička, dostaneme se tak při stejném množství stejných potahů na 325 Kč. Nákupem jedné jednorázové elektronické cigarety tak ušetříme okolo 176 Kč.

 

  • Atraktivní příchutě, které neobtěžují Vaše okolí

V současné době je možné zakoupit nepřeberné množství příchutí elektronických cigaret. Můžete si vybrat jakoukoliv příchuť od melounové přes příchuť gumových medvídků až po kávovou. Zároveň elektronické cigarety díky tomu nezapáchají jako tradiční cigarety, a tak jsou méně obtěžující pro Vaše okolí.

 

Přesto, že výše zmíněné důvody vypadají vesměs pozitivně, je potřeba nezapomínat na to, že kouření elektronických cigaret není pro zdraví prospěšný návyk. Pokud nebudete snižovat množství nikotinu v elektronické cigaretě, nezbavíte se závislosti na nikotinu. Problémem je také to, že svou atraktivností přitahují mladší konzumenty, kteří si díky nim mohou vypěstovat závislost na nikotinu a tíhnout tak v pozdějším věku i ke klasickým cigaretám. Nezapomínejte na to, že elektronické cigarety stále obsahují chemikálie, které díky jejich kouření dostáváte do těla. Ke kouření elektronických cigaret je tak zapotřebí přistupovat s rozmyslem.

Používáme ověření věku Adulto