Výběr správného modelu elektronické cigarety: Jak se rozhodnout?

Jak vybrat elektronickou cigaretu, když je na trhu takové množství produktů? Pokud si pokládáte tuto otázku, tak právě pro Vás je tu připraven článek, díky kterému si uděláte jasno, jaký model Vám bude nejlépe vyhovovat. 

  • Kolik klasických cigaret denně vykouříte?

Jedním z parametrů, podle kterých se rozhodovat, může být fakt, kolik vykouříte denně klasických cigaret. Jestliže jste pouze občasný kuřák nebo vykouříte maximálně 6 cigaret denně, plně Vám postačí elektronická cigareta menších rozměrů (s kapacitou baterie do 2000 mAh). Pokud kouříte více než je uvedené množství, zamyslete se nad pořízením tzv. gripu. Grip je výkonnější elektronická cigareta, která Vám bude díky své kapacitě baterie k dispozici déle. 

  • Jaký typ žhavení zvolit?

Elektronické cigarety se rozdělují dle typu žhavení, a tedy žhavících hlav (atomizérů), na dvě základní kategorie.

MTL (Mouth To Lung): Jestliže jste zvyklí na kouření klasických cigaret, které tzv. šlukujete, tj. nasáváte kouř nejdříve do pusy, a poté do plic, bude pro Vás MTL elektronická cigareta ideální volbou. Žhavení typu MTL představuje odpor od 0,6 Ω nahoru. Tento typ je možné kombinovat s větší dávkou nikotinu.

DL (Direct Lung): Pokud rádi kouříte vodní dýmky, mohl by Vám více vyhovovat druhý typ elektronických cigaret, u kterého potahujete kouř přímo do plic. Žhavení typu DL představuje odpor s hodnotou 0,5 Ω a nižší. S elektronickou cigaretou se žhavící hlavou typu DL vytvoříte větší množství páry, užijete si více chuti, ale je nutné použít menší či žádné množství nikotinu. 

  • Jak vybrat náplň do elektronické cigarety?

Do elektronické cigarety je zapotřebí doplňovat náplně. Jejich množství závisí na objemu tzv. clearomizéru (zásobníku), ve kterém dochází k odpařování náplně. Čím větší objem clearomizéru , tím více náplně (e-liquidu) se do e-cigarety vejde.

Jak vybrat samotnou náplň? Důležitým parametrem při výběru je poměr PG (propylenglykolu) a VG (rostlinného glycerolu). Čím vyšší je poměr PG, tím je e-liquid řidčí. Řidčí náplň poslouží především pro cigarety menšího objemu. Čím řidší náplň (větší poměr PG, nižší poměr VG), tím spíše využijete e-liquid v MTL cigaretách. Naopak typ DL vyžaduje hustší e-liquid (nižší poměr PG, vyšší poměr VG). Poměr je potřeba upravit dle konkrétního typu elektronické cigarety. Pokud byste například používali příliš hustou náplň v kombinaci s e-cigaretou s malou kapacitou baterie, velmi brzo by došlo ke spálení žhavící hlavy. Čím je náplň řidší, tím se může stát, že by Vám mohla z e-cigarety vytékat.

Výběr příchuti už je na Vás. Můžete vybírat dle libosti od klasické tabákové, přes ovocné až po méně typické příchuti, jako je cukrová vata nebo cola. Nezapomínejte ale na to, že u typu DL je doporučováno volit nižší množství nikotinu než u MTL. 

  • Jednorázová nebo plnitelná elektronická cigareta?

Pokud s přechodem na elektronické cigarety začínáte, můžete si nejprve vyzkoušet jednorázové e-cigarety. Dostupné jsou v mnoha různých příchutích a standardně vydrží okolo 500 potahů. Nejedná se však o příliš ekonomické řešení, pokud máte v plánu s kouřením elektronických cigaret pokračovat dlouhodobě. Navíc ani po ekologické stránce se nejedná o trefu do černého. Pro začátek je to však ideální varianta, jak přejít z klasické cigarety na elektronickou.

Myslíte-li to s elektronickými cigaretami vážně, je ideální zakoupit si doplnitelnou cigaretu, která ve většině případů v balení obsahuje nabíječku, případně u ní můžete měnit samotné baterie. Tento typ s sebou nese také nutnost měnit žhavící hlavy, po cca 2–4 týdnech intenzivního používání. Kromě dokupování náplní je tedy nutné vyměňovat i žhavící hlavu. 

Typů elektronických cigaret je v současné době na trhu nepřeberné množství. Doufáme, že Vám náš článek pomůže ke snazšímu výběru elektronické cigarety přímo podle Vašich přání a potřeb.

Používáme ověření věku Adulto