Bezpečnost a zdraví při vapování

Vapování je v současné době stále populárnější a přechází k němu i spoustu uživatelů tradičních cigaret. Nicméně, jak je tomu u všech nových trendů, je důležité zkoumat a hodnotit potenciální vliv vapování na naše zdraví a bezpečnost. Pojďme se společně podívat, zda vapování přináší nějaká zdravotní rizika nebo se jedná o zdravou variantu kouření. 

Jak vapování funguje?

Elektronické cigarety se plní e-liquidem, který se skládá ze čtyř hlavních látek. Z propylenglykolu (PG), rostlinného glycerol (VG), z aromatických látek a nikotinu. E-liquid se při vapování zahřeje, díky čemuž je vytvořen aerosol, který uživatel inhaluje buďto přímo do plic nebo nejdříve do pusy a poté do plic. Tím dochází k podání nikotinu tělu bez spalování tabáku. 

Vapování versus tradiční kouření: Jak je to se škodlivostí?

Výzkumy naznačují, že vapování může být méně škodlivé než tradiční kouření. Je to způsobeno především tím, že tradiční cigarety obsahují opravdu velké množství škodlivých látek. Můžeme mezi ně kromě nikotinu zařadit například dehet, toluen, methanol či amoniak. Oproti tomu elektronické cigarety obsahují výrazně méně škodlivých chemikálií, které způsobují nemoci související s kouřením. Neznamená to, že jsou zcela neškodné, ale riziko trvalých následků je rozhodně nižší než při kouření tradičních cigaret.

Nutné je si uvědomit, že i přes snížené riziko, není vapování zcela bezpečné. Náchylnější ke zdravotním rizikům jsou zejména mladiství a osoby s potížemi s dýcháním. Elektronické cigarety by tak neměly být nikdy užívány osobami mladšími 18 let, což může být občas složitější, když je možné zakoupit tolik různých příchutí a atraktivních designů.

Dalším vlivem, který je nutné u dopadu elektronických cigaret sledovat, je dopad na duševní zdraví. I přesto, že mohou e-cigarety krátkodobě díky působení nikotinu pomáhat s redukcí stresu, dlouhodobé podávání nikotinu může naopak vyvolat potíže s úzkostmi či depresemi. Pokud jste dlouhodobým uživatelem elektronických cigaret, doporučujeme Vám postupně snižovat množství nikotinu v e-liquidu. Beznikotinové varianty jsou vždy bezpečnější. 

Jak na bezpečnější vapování?

Jak již bylo zmíněno v předchozím odstavci, pokuste se zbavit závislosti na nikotinu, což prospěje nejen Vašemu mentálnímu zdraví. Docílíte toho snižováním dávky nikotinu ideálně až na nulovou hodnotu.

Další velmi důležitou zásadou je kupování elektronických cigaret a především e-liquidů u ověřených prodejců. Nejnižší cena nemusí být vždy zárukou kvality. Důrazně Vám nedoporučujeme kupovat elektronické cigarety v pouličních stáncích, jelikož bývá jejich původ i složení často pochybné.

Jestliže si pořídíte elektronickou cigaretu s nastavitelným napětím a výkonem, je zapotřebí mít ji správně nastavenou. Správně nastavený výkon a napětí může nejen ovlivnit sílu hitu, tedy tzv. dloubnutí do plic při potáhnutí, ale též množství páry nebo chuť e-liquidu. 

Závěr

Vapování představuje zajímavou alternativu k tradičnímu kouření, která má potenciál snížit zdravotní rizika spojená s užíváním tabáku. Nezapomínejte však na to, že ani tato alternativa není zcela bezpečná a může ovlivnit jak Vaše fyzické, tak i mentální zdraví. Dbejte proto vždy na to, kde e-cigarety a e-liquidy kupujete a v jaké kvalitě. A navíc, pokud je to možné, vyhněte se dlouhodobému užívání nikotinu.

 

Používáme ověření věku Adulto