Vliv vapování na stres, úzkost a depresi

V dnešní době si fenomén vapování, neboli užívání elektronických cigaret, získává stále větší pozornost. Velký nárůst popularity v současné době ale zaznamenal také zájem o mentální zdraví. A právě proto se s narůstající popularitou elektronických cigaret zvyšuje i zájem o jejich dopad na zdraví uživatelů, zejména pokud jde o duševní pohodu. V tomto článku se zaměříme na tři klíčové aspekty, na které může mít vapování dopad, a to na stres, úzkost a deprese. 

Nikotin a duševní pohoda

Základem vapování je inhalace e-liquidů, které obsahují především PG (propylenglykol) a VG (rostlinný glycerol). Kromě těchto látek se v e-liquidu nacházejí také další složky, jako je nikotin či aromatické látky, které dodávají e-liquidu chuť. Jeden z hlavních aktérů – nikotin – hraje v této rovnici z pohledu stresu, úzkostí a depresí důležitou roli. Nikotin může na první pohled působit neškodně, jeho krátkodobé působení může být relaxační a lidé mohou být díky kouření mnohem klidnější. Často je právě zbavení se stresu důvodem, proč si lidé zapálí cigaretu nebo vapují e-cigarety. Co se týká dlouhodobého působení nikotinu, jeho vliv na nervový systém může být složitější. 

Stres a úzkosti: Nikotin jako dvojsečná zbraň

Jak již bylo zmíněno v předešlém odstavci, nikotin je známý tím, že může krátkodobě uvolnit napětí a snížit stres. To však může být způsobit klamný dojem, že jde o bezpečnou látku. Pokud budete nikotin užívat dlouhodobě, může se stát, že budete naopak na stres citlivější. Nikotin je totiž známý svou schopností vyvolat závislost a ovlivňovat centrální nervový systém. I když se zdá, že vapování pomáhá zvládnout stresové situace, ve skutečnosti může vést k tomu, že jeho pravidelní uživatelé budou mít tendenci silněji reagovat na stres v budoucnu. Pravidelné užívání nikotinu může zvýšit citlivost na stresové podněty a zhoršit reakci na stres, což může vyústit ve zvýšenou úzkost či deprese. 

Deprese: Skrytý dopad elektronických cigaret

V minulosti bylo na toto téma provedeno poměrně velké množství studií, jejichž společným výsledkem často bylo, že existuje určitá spojitost mezi pravidelným užíváním elektronických cigaret a zvýšeným výskytem symptomů deprese. Přestože to může znít překvapivě, za tento stav může nikotin a jeho reakce  s centrální nervovou soustavou. Nikotin ovlivňuje hladiny neurotransmiterů, konkrétně dopaminu a serotoninu, které mají vliv na náladu jedinců. Dopamin se uvolňuje po příjemných zážitcích a podílí se na motivaci, zatímco serotonin ovlivňuje způsob, jakým zpracováváme emoce spojené s náladou, což může při narušené hladině těchto látek následkem dlouhodobého užívání nikotinu vyvolat psychickou nerovnováhu a přispět k rozvoji deprese. 

Závěr

Vapování není pouze otázkou fyzického zdraví, i když v tomto případě vychází mnohem lépe než tradiční cigarety. Jeho dlouhodobé praktikování může také ovlivnit duševní pohodu uživatelů.

Nikotin obsažený v elektronických cigaretách má komplexní vliv na stres, úzkost a deprese. V rámci svého duševního zdraví byste měli proto postupně snižovat obsah nikotinu, jestliže přecházíte z klasických cigaret. Pokud jste nikdy nebyli uživateli tradičních cigaret, je ideálním způsobem, jak se vyhnout špatným psychickým stavům, vapovat pouze beznikotinové e-liquidy či e-liquidy s velmi nízkým obsahem nikotinu.

Používáme ověření věku Adulto