Jak funguje elektronická cigareta: Pohled do technologie

E-cigarety se těší stále větší oblibě. Na jakém principu elektronické cigarety fungují a jaké nabízejí oproti běžným cigaretám možnosti?

Co je elektronická cigareta a jak se liší od běžných cigaret?

Elektronická cigareta si získává stále větší popularitu. Od obyčejných cigaret se liší mnohými benefity. Oproti kouření běžné cigarety nevdechujete škodliviny obsažené v cigaretovém kouři, ale pouze páru, v níž je krom lahodné příchutě rozmělněná i nikotinová sůl.

Výhodou elektronické cigarety je, že vám poskytne veškeré stimulující účinky nikotinu, ovšem bez nevýhod standardních cigaret. Nejste cítit cigaretovým kouřem, nevdechujete jedovaté složky obsažené v běžných cigaretách, pára navíc nezpůsobuje žloutnutí zubů.

Jak elektronická cigareta funguje?

Princip fungování elektronické cigarety je poměrně jednoduchý. Potáhnutím nebo stisknutím tlačítka aktivujete zařízení pro tvorbu páry, v němž se promění nikotin a E-Liquid na vonný dým, který vdechnete.

E-Liquid se převážně skládá z PG (propylenglykolu) a VG (rostlinného glycerinu). Dále obsahuje přidaná aromata a nikotin. Kouření elektronické cigarety je módní trend, a tak výrobci myslí i na nekuřáky, kteří si mohou pořídit e-cigaretu bez obsahu nikotinu. Všechny přísady jsou přísně regulovány, aby se zajistilo, že nebudou použity žádné škodlivé nebo nelegální přísady.

Ve chvíli, kdy stisknete tlačítko, elektrický proud projde topným článkem, kde se v kontaktu s ním odpaří E-Liquid. Ten následně projde rozprašovačem a náustkem, aby mohl být vdechnut.

Existují dva způsoby vapování:

  • DTL- přímo do plic
  • MTL- z úst do plic

Způsob vapování závisí na vašem zařízení. Elektronické cigarety pracují s nejrůznějšími proměnnými, včetně nasátí vzduchu, proudění vzduchu, příkonu, odporu a dalších. Všechny tyto úkony poskytují různé zážitky z vapingu.

E-cigareta s vyšším výkonem a nízkým odporem vytvoří silnější chuť a větší obsah páry, protože odpaří více E-liquidu při jednom vdechnutí. Zařízení s těsnějším prouděním vzduchu má omezenější tah, čímž se více podobá pocitu z kouření obyčejné cigarety.

Co tvoří elektronickou cigaretu?


Nádrž / POD

Elektronické cigarety obsahují úložný prostor pro E-Liquid. Ve většině zařízení jej lze doplňovat, kromě jednorázových vapes. V závislosti na zařízení může jít o nádrž nebo takzvaný POD. Nádrže jsou známé jako cartomizéry nebo clearomizéry.

  • Cartomizéry mají takzvaný polyfill omotaný kolem topného článku. Obsahují větší objem E-Liquidu a polyfill pomáhá prodloužit jeho životnost.
  • Clearomizéry jsou navrženy podobným způsobem, ale většinou jsou vyrobeny z čirého plastu či skla, takže vidíte, kolik E-Liquidu zbývá. Uvnitř nádrže jsou obsaženy různě umístěné cívky, které lze snadno vyměnit.

U jednoduchých e-cigaret se používají kazety, které se zasunou do přístroje a naplní jej E-Liquidem. Většina z nich dokonce obsahuje cívku zabudovanou do pouzdra. Když je pouzdro prázdné, vyhodí se a je vyměněno za nové.


Topné těleso/cívka

Jednou z důležitých částí e-cigarety, která z ní dělá to, čím je, je cívka a odpařovací komora. V této části se E-Liquid mění v páru, kterou můžete inhalovat. Dále jednotka obsahuje cívku a kovové topné těleso, které se zahřívá ve chvíli, kdy tudy prochází elektrický proud. Součástí je také sací trubička, procházející cívkou a umožňuje přívod E-Liquidu do cívky.

Většina elektronických cigaret vyžaduje častou výměnu cívky. To lze provést jednoduše pomocí náhradních cívek, snadno dostupných na trhu. Ovšem jsou i vapeři, kteří si raději staví své vlastní sady s přestavitelnými cívkami. Pro ně je k dispozici celá řada cívek, rozdělených do kategorií podle různých materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. Běžně používanými materiály je nikl, titan nebo nerezová ocel. Každý materiál má své vlastní výhody a toleranci teploty a příkonu.

Baterie

Většina e-cigaret obsahuje nabíjecí lithium-iontové baterie. Tyto druhy baterií  jsou používány i ve většině současných technologií, jako jsou bezdrátová zařízení a nejsou recyklovatelné. Kapacita baterie se měří v mAh (miliampér hodinách). Čím vyšší je hodnota mAh, tím déle baterie vydrží. Výdrž však závisí také na odporu cívky a příkonu.

Elektronickou cigaretu vždy doporučujeme nosit výhradně v pouzdře, aby se zamezilo kontaktu s kovovými předměty, jako jsou klíče nebo mince. Nedobíjecí baterie nikdy znovu nenabíjejte. 

Pro koho jsou určené POD sady?

POD Vape jsou sady, spojující jednoduchost s funkcí. Obsahují dvě části: baterie apod. Sady jsou vyrobeny tak, aby byly uživatelsky přívětivé pro začínající vapery. Některé výrobky jsou vybavené jednoduchým stisknutím tlačítka pro spuštění zařízení, jiné používají pro aktivaci vytažení. Jsou také cenově výhodnější.

Používáme ověření věku Adulto