Kultura vapování: Vývoj komunity a trendy v designu a stylu

Pojďme společně nakouknout pod pokličku vapování. Jaká je historie vapování? Jak vypadá vapovací komunita? Jaké designy byly v průběhu let trendem? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v tomto článku. 

Počátky elektronických cigaret

Elektronické cigarety se mohou zdát jako vynález 21. století, historie vapování je však již dlouhá téměř sto let. První patent na elektronickou cigaretu totiž získal již v roce 1930 Joseph Robinson, který se pokusil o vývoj první elektronické cigarety v roce 1927. Patent mu byl sice udělen, zařízení však nikdy nebylo vyrobeno.

Na Robinsona navázal v roce 1965 Herbert Gilbert. Ten získal patent na cigaretu bez tabáku, jelikož si velmi dobře uvědomoval následky, které v tu dobu velmi populární kouření přináší. Jeho nápad se však nikdy nesetkal s větším úspěchem.

Dalšími, kteří se o podobný pokus v roce 1979 snažili, byli počítačový vědec Phil Ray a lékař Norman Jacobson. Ti provedli první formální výzkum v oblasti podávání nikotinu. Vynalezli zařízení, které fungovalo na principu odpařování nikotinu. Toto zařízení bylo sice komercializováno, avšak nikdy se nesetkalo s větším zájmem ze strany veřejnosti, která stále velmi tíhla k tradičním cigaretám.

Velký boom nastal na pomezí nového století. V 90. letech a na začátku 21. století bylo podáno značné množství patentů na nikotinová inhalační zařízení. Mnoho z nich fungovalo na principu odpařování nikotinu či na fyzickém pohonu. 

Komerčně úspěšné elektronické cigarety

První komerčně úspěšnou e-cigaretu vytvořil v roce 2003 čínský lékárník Hon Lik. Sám byl silným kuřákem a jeho otec zemřel na rakovinu plic způsobenou právě kouřením. Likův design dostala pod názvem Ruyan do výroby společnost Golden Dragon Holdings, pod kterou Lik pracoval. Od roku 2004 se zařízení začalo prodávat v Číně a v Kanadě, do Evropy a Spojených států amerických se dostalo roku 2006, což odstartovalo obrovský nárůst inovací od konkurenčních společností. V následujících letech probíhalo velké množství studií, na základě kterých byl v několika státech včetně Turecka či Kanady omezen prodej elektronických cigaret. 

Trend v podobě nikotinových solí

V roce 2015 společnost Pax Labs jako první představila první uzavřený systém kapslí využívající nikotinové soli místo do té doby tradičního nikotinového e-liquidu. Tento nedoplnitelný POD systém s názvem JUUL se prodává v České republice s intenzitou nikotinu max. 30 mg/ml, oproti tomu v USA až s intenzitou 59 mg/ml nikotinu. 

Jednorázové elektronické cigarety jako cesta pro zasažení velké masy lidí

S rokem 2019 přišly na trh vývojem z POD systémů nedoplnitelné jednorázové elektronické cigarety. Ty zaznamenaly obrovský trend především u mladších uživatelů. Jednorázové cigarety začaly nabírat na popularitě právě díky vysokému pohodlí, atraktivním barvám a příchutím. Uživatelům odpadly starosti s doplňováním e-liquidu a péčí o elektronickou cigaretu, a tak se staly jednorázové e-cigarety velmi populárním zbožím na trhu. Trendy se stále vyvíjí a v současné době je možné zakoupit jednorázové elektronické cigarety, které je však možné několikrát dobít, aby zajistily uživateli maximální možné množství potahů.

Hlavní role: Design a styl

Důležitou roli při výběru elektronické cigarety hraje její vzhled a styl. Zpočátku šlo především o to, aby e-cigareta splňovala svou funkci, a její design tak byl hlavně jednoduchý a funkční. V průběhu let však rostl zájem o e-cigarety s baterií s co největší kapacitou, což zvětšovalo i tělo samotné e-cigarety.

Pro uživatele, kteří přecházeli z tradičních cigaret, bylo lepší, když drželi v ruce něco, co připomínalo klasickou cigaretu. Proto se e-cigarety začaly vyrábět také v tzv. podvědomém designu připomínajícím tradiční cigaretu.

Čím větší množství uživatelů trend vapování zasáhl, tím větší nároky byly právě na design kladeny. Elektronické cigarety vytvářené především pro ženy tak mají vzhled malých elegantních per. Oproti tomu je možné zakoupit i velké barevné e-cigarety s velkým množstvím vzorů a použitých materiálů.

Ani elektronickým cigaretám se nevyhnul nový trend propojování zařízení s mobilními telefony. V posledních letech se tak začaly objevovat e-cigarety s integrovanými chytrými funkcemi, které prostřednictvím mobilních telefonů mohou sledovat zbývající baterii, ale také například množství nikotinu. 

Vapovací komunita

Již v roce 2010 se konal ve Velké Británii první festival VapeFest, na kterém se setkali příznivci vapování. Na tuto akci navazuje mimo jiné velmi úspěšný britský festival The Vaper Expo, na kterém se po dobu tří dnů prezentuje více než 300 vystavovatelů s více než 500 značkami elektronických cigaret. Festival každoročně navštíví přes dvacet tisíc návštěvníků.

Vapovací komunita se v průběhu let stále zvětšuje, a to především díky rostoucímu zájmu o alternativu tradičních cigaret a díky rostoucímu množství atraktivních příchutí.

Používáme ověření věku Adulto