Jak vybrat správný e-liquid pro svůj vape

Přemýšlíte, podle čeho vybírat e-liquid do elektronické cigarety, když jich je na trhu tak velké množství? Při výběru je nutné zohlednit několik různých faktorů, protože ne každá náplň je vhodná do každé elektronické cigarety. Náplně do e-cigaret se liší kromě  příchuti také svou hustotou a intenzitou nikotinu. Pojďte si díky tomuto článku udělat ve výběru jasno.

 

Jak hustý e-liquid vybrat?

Hustotu e-liquidu určuje poměr PG (propylenglykolu) a VG (rostlinného glycerolu). Právě poměr mezi těmito dvěma látkami je důležitý pro pohodlné vapování. PG je tekutější složkou, která lépe přenáší chuť směsi. VG je složkou hustší a je zodpovědná za tvorbu páry.

Čím vyšší je poměr PG, tím je e-liquid řidší. Řidší náplň poslouží především pro cigarety menšího objemu. Čím řidší náplň (větší poměr PG, nižší poměr VG), tím spíše využijete e-liquid v MTL (pusa-plíce) cigaretách. Naopak typ DL (přímo do plic) vyžaduje hustší e-liquid (nižší poměr PG, vyšší poměr VG). Poměr je potřeba upravit dle konkrétního typu elektronické cigarety. Pokud byste například používali příliš hustou náplň v kombinaci s e-cigaretou s malou kapacitou baterie, velmi brzo by došlo ke spálení žhavicí hlavy. Čím je náplň řidší, tím se může stát, že by vám mohla z e-cigarety vytékat.

 

Podle čeho zvolit intenzitu nikotinu?

Intenzitu nikotinu je možné odhadnout poměrně snadno. Zvolená intenzita závisí především na tom, kolik klasických cigaret denně vykouříte a jak silné cigarety kouříte.

Pokud zvolíte příliš malé množství nikotinu, tedy nižší, než jste zvyklí přijímat denně z klasických cigaret, bude pro vás intenzita nedostačující a pravděpodobně se vrátíte brzy ke klasickým cigaretám. Pokud naopak zvolíte příliš velké množství nikotinu, bude vás bolet hlava nebo škrábat v krku, což povede ke kašli. Vybíráte elektronickou cigaretu kvůli tomu, že chcete přestat s kouřením? Doporučujeme i tak začínat na stejném množství nikotinu jako u klasických cigaret a postupně množství snižovat. Naopak, pokud nejste konzumenti tradičních cigaret, alespoň pro začátek zvolte beznikotinovou variantu. Pamatujte, že při kouření e-cigaret DL (přímo do plic) je zapotřebí méně nikotinu než u MTL (pusa-plíce).

  • Jestliže jste slabý kuřák, bude vám stačit množství nikotinu v rozmezí 1,5–6 mg nikotinu pro MTL typ e-cigarety a 1,5 mg nikotinu pro DL e-cigarety.
  • Středně silní kuřáci ocení u typu MTL 6–12 mg nikotinu, u typu DL do 3 mg nikotinu.
  • Silným kuřákům bude vyhovovat 12–20 mg nikotinu pro typ MTL, u e-cigaret typu DL jim postačí 6 mg.

 

Výběr příchuti e-liquidu

Příchuť vybírejte dle vlastní preference. Na trhu je aktuálně nepřeberné množství chutí, zkuste jich proto více, ať objevíte tu, která vám sedí nejlépe. Můžete vyzkoušet stejné příchuti od různých výrobců, možná vás překvapí, že nechutnají vždy stejně. Máte-li rádi klasické cigarety, zvolte tabákové příchuti, kterých je na trhu velké množství. Další možností je příchuť ovocná (např. melounová či borůvková), nápojová (např. chuť coly či energetického nápoje), mentolová nebo speciální příchuť (např. čokoládová nebo jahodový koláč). Příchuti můžete také míchat mezi sebou, a vytvořit si tak svou příchuť na míru.

Nebojte se experimentovat. To, že chutná některá příchuť vašim známým, neznamená, že bude chutnat i vám. Při správném výběru e-liquidu si však z vapování můžete udělat opravdový zážitek.

Používáme ověření věku Adulto